Het is weer (meestal) lekker weer, de zomer is gestart en dus is het festivalseizoen begonnen! En ik zal alvast verklappen wat ik daarvan vind. Ik vind dat natuurlijk super leuk! Ik hou sowieso van feestjes en van dansen. Als ik dit in het zonnetje kan doen met mijn vriendinnen, vind ik dit nog geweldiger. Hoewel deze festivals vooral veel voordelen hebben, zijn er ook minder leuke kanten hiervan. De leuke kanten overheersen wel, maar het is goed om je bewust te zijn van de negatieve gevolgen van festivals en feesten. Lees hier snel verder wat naar mijn mening de minder leuke kant is van festivals.
Voordelen
Maar laten we eerst beginnen met even de voordelen van de festivals te noemen. Naast dat het natuurlijk heel leuk en vermakelijk is, is het ook goed voor veel andere dingen. Het biedt allereerst werkgelegenheid. Achter een festival zit een heel team aan opbouwers, afbouwers, barpersoneel etc. Dit creëert banen en dat is goed voor de economie. Daarnaast biedt het sociale gelegenheid voor mensen. Het zorgt ervoor dat mensen met elkaar in contact komen en verbonden worden en ook dat is goed voor de maatschappij. Tot slot zijn er verschillende festivals die georganiseerd worden door het goede doel of een deel van de opbrengsten weggeven aan een goed doel. Het is vanzelfsprekend ook een voordeel als een festival dit doet!
Nadelen
Maar helaas zijn er dus ook nadelen aan festivals. Een van de grootste nadelen is de vervuiling die het geeft. Schoonmakers ruimen wel het festivalterrein op, maar vaak ligt er ook veel afval in de omliggende gebieden. Daarnaast kan overlast een lastig ding zijn. Onder andere natuurlijk door dit afval, maar ook het geluid of dronken mensen kunnen problemen veroorzaken. Tot slot is het vele alcohol- en drugsgebruik van jongeren ook geen onbekend probleem. Niet alleen omdat dit overlast veroorzaakt, maar ook omdat dit enigszins aangewakkerd wordt door alle festivals en feesten. Zij promoten dit natuurlijk niet, maar doordat mensen vaak beginnen met drugs op een festival kunnen zij sneller een alcohol- of drugsverslaving krijgen.
Een stap in de goede richting
Gelukkig lijkt de festivalcultuur wel te veranderen. De organisaties achter de festivals zijn zich er steeds meer van bewust dat zij ook een stuk verantwoordelijkheid meedragen voor deze problemen. Hierdoor wordt de focus steeds meer gelegd op het waarschuwen, voorkomen en oplossen van de problemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het feit dat festivals steeds meer recyclebaar plastic gebruiken. En dat je een muntje betaalt voor je glas/beker dus deze de hele dag bij je houdt en daarna weer inlevert. Ook waarschuwen festivals steeds vaker voor overmatig alcoholgebruik en de gevaren van drugs. Dus; dit is zeker een stap in de goede richting. En als de festivals zo door gaan blijven de voordelen de nadelen overtreffen! Hoera voor de festivals!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.