Een smoking is een traditionele outfit die oorspronkelijk voor mannen bedacht is op (semi-)formele gelegenheden. Tegenwoordig hechten de meeste mensen niet meer zo veel waarde aan de genderspecifieke kleding, maar toch kan het leuk of soms nodig zijn om eens een smoking te dragen. Omdat dit een traditioneel pak is, horen daar echter wat regels bij. Als je dan een smoking gaat dragen, doe het dan goed!

Wanneer?

Een smoking is avondkleding. Als er black tie op de uitnodiging vermeld staat, kan je je smoking pakken. Maar ook op gala’s of premières kan je een smoking dragen. Een black tie staat trouwens voor bow tie, oftewel een vlinderdas. Een smoking hoort zwart of nachtblauw te zijn. En natuurlijk zorg je ervoor dat de kleur vna je vlinderdas dezelfde is als die van de rest van het pak. 

Overhemd

Het overhemd gaat opvallen. In principe draag je een wit overhemd bij een smoking. Maar de manier waarop je een smoking overhemd draagt is ook belangrijk. Het overhemd zit uiteraard in de broek. Er zijn drie soorten kragen: een platte kraag, kentkraag of een vadermoordenaarkraag. Het heeft ook manchetknopen en een geplisseerde voorkant. Over het overhemd draag je een single-breasted jas met één knoop, en je vlinderdas. Geen voorgestrikte vlinderdas, dat is echt een don’t. 

Tips

  • Draag bij je smoking geen horloge. De reden hiervoor is dat het als ongepast werd gezien om de tijd in de gaten te houden tegenover je gastheer. 
  • De broek moet een hoge taille hebben. Ook moet het materiaal van de broek hetzelfde basismateriaal hebben als de jas. 
  • De zakken in de jas moeten aan de binnenkant zitten, niet zichtbaar aan de buitenkant. 
  • Een stropdas is een grote blunder. Bij een smoking hoort een vlinderdas. Dat kan wel zijn: vlinder, semivlinder, pointed of straight end. Maar geen stropdas. 
  • Je manchetknopen zijn altijd zichtbaar, omdat ze iets onder de mouw uitkomen. Zorg er daarom voor dat ze goed matchen met de rest van je pak. 
  • Draag geen riem! Een smokingbroek heeft geen riemlussen, en een riem hoort dan ook niet bij de smokingoutfit. Als je je broek omhoog wil houden, doe dat dan bijvoorbeeld met bretels. 
  • Ga wat betreft schoenen voor zwarte lakschoenen met veters. Daaronder draag je hoge zwarte sokken, zodat je kuiten bedekt zijn als je gaat zitten. Als je echt geen zwarte lakschoenen kan vinden, zijn zwarte schoenen van glad leer ook goed. Ze moeten in ieder geval onopvallend zijn.