Een goede nachtrust is belangrijk voor lichaam én geest. Dit geldt voor mensen van allerlei leeftijden. Het wordt aangeraden om aan ongeveer acht uur slaap per nacht te komen. Dit is gemiddeld, want niet iedereen heeft zoveel slaap nodig, sommige mensen functioneren juist beter op een uurtje meer slaap. Weet jij op hoeveel slaap jij het beste functioneert? In deze blogpost krijg je allerlei tips om je nachtrust te verbeteren!
Hoeveel slaap heb ik nodig?
Wil je precies weten hoeveel slaap jouw lichaam eigenlijk nodig heeft? Dan kun je dit het beste testen in een vakantieperiode. Probeer een paar weken naar bed te gaan wanneer je je moe voelt en zet geen wekker. Houd bij wanneer je uit jezelf wakker wordt en kijk ook naar hoe je je dan voelt. Zo kun je uiteindelijk je natuurlijke ritme achterhalen.
Vervolgens is het goed om elke avond hetzelfde ritme aan te houden. Zo leert je lichaam als het ware wanneer het tijd is om naar bed te gaan en weer op te staan. Zo ga je vermoeidheid tegen en val je gemakkelijker in slaap. Voor sommige mensen kan een rustige avondroutine helpen om beter in te kunnen slapen. Kijk niet te veel op beeldschermen en probeer je af te sluiten voor prikkels. Ga bijvoorbeeld in bad of neem een ontspannende douche en kom tot jezelf. Wanneer je tijdens dit soort momenten al tijd neemt om je gedachtes te ordenen, zul je zien dat je dat niet meer zolang hoeft te doen wanneer je eenmaal wil gaan slapen. Zo slaap je veel sneller in!
Pas op met melatonine
Neem jij wel eens een pilletje om beter door te kunnen slapen? Er wordt gewaarschuwd voor het gebruik van melatonine. Melatonine is niet direct gevaarlijk, maar kan wel voor bijwerkingen zorgen waar je niet op zit te wachten. Denk aan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, nachtmerries en slaperigheid. Ook kan het zorgen voor gezondheidsproblemen tijdens een zwangerschap of bij het geven van borstvoeding. Daarnaast reageert de stof ook slecht op andere medicatie. Het is goed om hiervan op de hoogte te zijn. Wil je toch graag melatonine gebruiken? Doe het dan alleen tijdelijk om je slaapritme te herstellen en probeer daarna zonder deze pilletjes verder te gaan. Anders is er een grote kans dat je je slaapritme juist verstoord en dit wil je natuurlijk niet!
Goede slaapomgeving
Als laatste is een goede slaapomgeving, afgesteld op je persoonlijke wensen en behoeftes, zeer belangrijk! Op https://www.mline.be/ lees je hier meer informatie over. Ook kun je hier terecht voor een speciaal kussen voor zijslaper en nog veel meer producten!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.