Als het aankomt op het aanschaffen van een vrachtwagen of camion, zal je je goed moeten inlezen. Zeer waarschijnlijk zal je uren besteden aan het onderzoeken wat er beschikbaar is, prijzen en eigenschappen vergelijken, en vervolgens eigenlijk afvragen waarom je precies een vrachtwagen nodig heb. Zeker wanneer je een Camion occasion koopt, zal je scherp moeten zijn op de prijs, kwaliteit en duurzaamheid van het product. Deze taak lijkt misschien overweldigend, maar de volgende checklist helpt je eenvoudig door het proces.

Checklis

Wanneer je scrollt door de lijst met gebruikte camions, volg dan het volgende stappenplan:

– Maak een lijst met vereisten van jouw wagen
– Stel een budget op waar je comfortabel mee bent
– Reduceer je opties tot een paar geschikte varianten
– Check de geschiedenis van de truck en de huidige staat
– Bepaal een goede betaalmethode

Weet waarom het wordt verkocht

Voordat je een wagen daadwerkelijk koopt, zal je jezelf moeten afvragen waarom iemand zijn wagen wegdoet. Hier uit kan je vaak opmaken of er misschien op het moment mechanische mankementen zijn, of dat deze in de zeer nabije toekomst misschien opdoemen. Als de verkoper simpelweg overstapt op een groter model, hoef je je geen zorgen te maken.

Onderhoudgeschiedenis

Als je hebt vastgesteld dat de verkoper zijn wagen zonder vreemde reden wegdoet, zal je je eigen onderzoekje moeten starten. Bekijk de onderhoudsgeschiedenis van de wagen. Heeft de camion regelmatig onderhoud gehad, zijn er onderdelen vervangen? Moesten er vaak dingen worden vervangen? Deze geschiedenis geeft je een goed inzicht wat jij kan verwachten aan onderhoudskosten.

Oliepeil

Naast de geschiedenis van het onderhoud, zal je ook het oliegebruik moeten checken. Als de motorolie in het verleden niet regelmatig is vervangen, zal de wagen daar onder hebben geleden. Dit kan problemen in de toekomst betekenen. Wees daarom alert als je opmerkt dat de olie maar zelden is vervangen. Er kan dan een probleem op de loer liggen.

Vervanging

Door het bekijken van de onderhoudgeschiedenis zal je een goed idee hebben welke onderdelen recent zijn vervangen. Vanaf daar kan je kijken welke onderdelen wellicht in de nabije toekomst zullen moeten worden vervangen. Sommige onderdelen zijn misschien nabij het einde van hun levensduur. Andere onderdelen zijn misschien simpelweg verouderd, waardoor vervanging een besparing van kosten kan betekenen. Het vervangen van grote onderdelen, zoals de motor, is een dure aangelegenheid. Maar let niet alleen op de grote onderdelen. Juist remmen en lampen zijn belangrijk om te checken, met name voor je eigen veiligheid.