Consumenten kopen veel van hun producten nieuw. Sowieso zijn levensmiddelen hier een voorbeeld van, maar ook een telefoon of een laptop wordt vaker nieuw aangeschaft dan dat er een tweedehands wordt gekocht. Toch zijn er een aantal producten die men graag tweedehands koopt. Het bekendste voorbeeld hiervan is het kopen van een tweedehands auto. De meeste auto's wisselen meerdere keren van eigenaar, en met goede reden. Een nieuwe auto is voor sommige mensen belangrijk vanwege de werkgever, of het is om persoonlijke redenen van belang. Toch is het bijna altijd beter voor de portemonnee om een occasion te kopen. Er zitten een aantal grote voordelen aan het kopen van een tweedehands auto ten opzichte van een splinternieuwe. Ik zet ze nog even voor je op een rijtje.

De kosten

Het belangrijkste voor veel mensen is dat de prijs voor tweedehands auto's een stuk beter is. Een auto verliest direct na eerste aankoop al een redelijk deel van de waarde, en dit wordt alleen maar meer naarmate de auto ouder wordt. Zeker auto's waar maar weinig in gereden is zijn relatief een stuk goedkoper. Dit komt omdat de kwaliteit en de levensduur van de auto nog niet erg verminderd is. De prijs is daarentegen wel al een stuk omlaag gegaan. Zo krijg je dus eigenlijk een betere prijs-kwaliteit verhouding bij het kopen van een occasion.

Recyclen

Ook al zijn auto's niet bepaald goed voor het milieu, het zou nog erger zijn als iedereen steeds maar nieuwe auto's kocht. Hoe langer één auto meegaat in het gebruik, hoe kleiner de vraag naar nieuwe auto's is. Zodoende hoeft er minder geproduceerd te worden, en kan je toch nog een steentje bijdragen aan de economie en het milieu. Als je dan toch al een auto nodig hebt, kan je dus beter een tweedehands rijden

Ervaren auto

Een tweedehands auto, zeker met een deukje of een krasje, is al een stuk minder waard dan een nieuwe auto. Als gevolg daarvan is de schade die je misschien wel een keertje krijgt ook een stukje goedkoper. Je betaalt bijvoorbeeld iets minder aan verzekering. Bovendien is de auto al een keer gebruikt, dus je kan ervan uit gaan dat er geen onverhoopte productiefouten in zitten. Een occasion is vaak net zo robuust als een nieuwe auto, zeker wanneer je het hebt over degelijke merken. Volvo's gaan traditioneel erg lang mee, dus bijvoorbeeld een Volvo V60 occasion is een perfecte keuze wanneer je iets degelijks wilt rijden zonder de hoofdprijs te moeten betalen.