Je hebt er vast zelf ook wel eens last van gehad in je huis of tuin: mieren. Mieren krioelen vaak met duizenden te gelijk door je tuin. Mieren graven talloze gangen onder je tegels of gazon en laten dan hoopje zand achter. Sinds een aantal jaren zijn in sommige wijken in Rotterdam de zogenaamde terrormieren een ware plaag voor de bewoners. Het mediterraan draaigatje zoals de terrormier officieel heet is een mierensoort die oorspronkelijk in Zuid-Europa voorkomt en van warmte houdt. In Nederland zitten de mieren vooral bij tegels, muren en tuinen met weinig planten die makkelijk opwarmen door de zon. Het mieren bestrijden heeft in deze wijken prioriteit. Er worden duizenden aaltjes tegen mieren ingezet om de terrormier te bedwingen. De aaltjes moeten de poppen en larven van de mier infecteren met een bacterie die de larven opeet. Op deze manier moet de overlast van deze miersoort worden gestopt. De klimaatverandering brengt met zich mee dat we steeds meer ongebruikelijke insecten tegen zullen komen in ons land.
Het aantal ongewone insecten neemt toe
De verandering van het klimaat is een grote oorzaak dat ook de insecten die in ons land leven aan het veranderen zijn. De eerder genoemde terrormier is hier een voorbeeld van. Het uitblijven van koude winters maakt het voor veel insecten aantrekkelijk om zich in ons land te vestigen. De zomers worden ook heter en droger. Voorspellingen door meteorologen en klimaatonderzoekers wijzen erop dat het deze eeuw mogelijk nog een paar graden warmer zal worden. Opwarming van de atmosfeer zorgt voor harde westenwind die daardoor zachte lucht onze kant op stuwt. Willen we echt koude winters hebben dan zal de wind uit de oosthoek moeten komen. Voor het milieu is dit best een zorgelijke ontwikkeling te noemen. We zullen er allemaal op een verantwoorde manier mee om moeten gaan om het milieu de komende jaren te sparen.
Wat heeft de klimaatverandering verder nog voor gevolgen?
De gevolgen van de warme winters zijn niet alleen dat we niet meer kunnen schaatsen op natuurijs. Doordat er steeds minder dagen met vorst zijn en er nog maar zelden een koudegolf voorkomt, hebben verschillende insecten, micro-organismen en subtropische planten grotere kans om te overwinteren. De warmere winters zijn daarom misschien wel net zo belangrijk voor de natuur en volksgezondheid dan de steeds hetere zomers. De verwachting is dat we de komende jaren nog vaker verrast zullen worden door insectensoorten die we normaal nooit in ons land gezien zouden hebben.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.